Sałatka gado-gado
Jak zobaczyłam ten przepis w programie Grzeszne przyjemności z Jamiem na kanale Kuchnia +, to pomyślałam, że muszę go zrobić.
Ta sałatka to doskonały wege letni obiad. Niech was nie zwiedzie słowo " sałatka", bo jednak do małokalorycznych ona nie należy.
Sałatka pochodzi z Indonezji i jest to podobno bardzo popularny street food, coś jak u nas zapiekanki.
Najważniejszy jest tu sos a pozostałe składniki sałatki to co lubimy lub akurat mamy w lodówce.
W poście podzielę się przepisem na wege wersję ale jak ktoś nie wyobraża sobie posiłku bez mięsa, spokojnie można je dodać.
Składniki:
- 400 g młodych ziemniaków
- 4 jaja
- 400 g tofu
- olej sezamowy
- kawałek kapusty pekińskiej
- kawałek kapusty czerwonej
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka ( pomarańczowa lub fioletowa)
- 2 dojrzałe pomidory
- garść rzodkiewek
- pół ogórka
- 2 garści kiełków fasoli ( opcjonalnie)
- prażynki krewetkowe, jeżeli takie dostaniemy
- 1 ząbek czosnku
- 50 g cukru palmowego ( ja użyłam trzcinowego)
- 120 g masła orzechowego
- 1-2 świeże chili
- sok z 2 limonek
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- łyżka pasty z tamaryndowca
Najpierw przygotowujemy składniki sałatki. Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i jak wystygną kroimy w plasterki.
Jajka gotujemy na twardo.
Tofu kroimy w kostkę i smażymy na patelni około 15 minut lub pieczemy w piekarniku, do czasu aż zbrązowieje.
Kapusty szatkujemy. Czerwoną kapustę polecam sparzyć, żeby nie była zbyt twarda. Umyte rzodkiewki kroimy na mniejsze kawałki, ogórka pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory kroimy w mniejsze kawałki, paprykę w paski, marchewkę w cienkie plasterki, a jajka na ćwiartki.
Do malaksera wkładamy ząbek czosnek, cukier, masło orzechowe, posiekane i pozbawione gniazd nasiennych chili, sok z limonek, sos sojowy i rybny oraz pastę z tamaryndowca. Miksujemy do czasu aż wszystkie składniki się połączą. Jeżeli sos wydaje nam się za gęsty możemy dodać trochę wody, jednak jego konsystencja ma przypominać gęstą śmietanę.
Gotowy sos wlewamy do miski w której będziemy podawać sałatkę.
Do miski wykładamy warzywa oraz tofu i jajka, technika dowolna. Można też składniki sałatki rozdzielić na pojedyncze miseczki ( każdy konsument wybierze te składniki które lubi) i polać je sosem, tuz przed podaniem.
Sałatkę można posypać sezamem, posiekaną pietruszką, szczypiorkiem lub kolendrą.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz