Chrupkie kotlety z kurczaka i szybki sos marinara


W tym daniu makaron nie jest głównym składnikiem a tylko dodatkiem. Można go spokojnie pominąć, i zjeść kotleta tylko z sałatką.
Marynowanie w maślance powoduje, że mięso kurczaka jest kruche i soczyste, dlatego polecam taki sposób marynowania, również jak robimy mięso z grilla.
Kotlety są w stylu włoskim, dlatego najlepiej do nich pasuje sałatka z rukolą, posypana płatkami parmezanu. A jak w stylu włoskim to makaron w sosie pomidorowym również będzie pasował.
W tym poście podzielę się na szybki sos marinara, który tak naprawdę jest podstawą wielu innych potraw.

Składniki na kotlety ( 4 porcje ) :

  • 4 małe filety z kurczaka, każdy po 150 g
  • 250 ml maślanki
  • 1 łyżka sosu Worcesershire
  • 125 g bułki tartej, najlepiej własnej roboty
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki chili lub pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 50 g Parmezanu, startego na tarce o drobnych oczkach
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
Piersi kurczaka przykrywamy folią spożywczą, i delikatnie rozbijamy.

W misce łączymy maślankę, sos Worcestershire i  zmiażdżony ząbek czosnku. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy piersi kurczaka. Odstawiamy na godzinę lub, najlepiej na całą noc.








W misce mieszamy bułkę tartą, z przyprawami oraz parmezanem. Z marynaty wyciągamy piersi kurczaka i obtaczamy w aromatycznej bułce tartej.


Tak przygotowane kotlety smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, po 4-5 minut każdej strony. 
Usmażone kotlety odsączamy na ręczniku papierowym.
Jeżeli nie podajemy kotletów od razu,  władamy je do piekarnika nagrzanego do 100 stopni.


Szybki sos marinara:
  • puszka krojonych pomidorów lub 450 g świeżych
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy 
  • sól, pieprz
  • garść liści bazylii
Jeżeli używamy świeżych pomidorów, to najpierw je parzymy,  obieramy i siekamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku, smażymy to czasu, aż zabki zbrązowieją.

Z oleju wyciągamy ząbki czosnku, wrzucamy pomidory, dodajemy sól i gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 minut, bez przykrycia, do czasu aż sos zgęstnieje.

Na sam koniec dodajemy posiekane listki bazylii oraz świeżo zmielony pieprz.

W czasie jak gotujemy sos gotujemy makaron, średnio 100 g na osobę ( może być trochę więcej w zależności od apetytu konsumentów ).





Ugotowany makaron al dente wrzucamy do sosu, mieszamy aż sos pokryje kluski.




Smacznego !



Komentarze

Popularne posty