Chrupkie kotlety z kurczaka i szybki sos marinara
W tym daniu makaron nie jest głównym składnikiem a tylko dodatkiem. Można go spokojnie pominąć, i zjeść kotleta tylko z sałatką.
Marynowanie w maślance powoduje, że mięso kurczaka jest kruche i soczyste, dlatego polecam taki sposób marynowania, również jak robimy mięso z grilla.
Kotlety są w stylu włoskim, dlatego najlepiej do nich pasuje sałatka z rukolą, posypana płatkami parmezanu. A jak w stylu włoskim to makaron w sosie pomidorowym również będzie pasował.
W tym poście podzielę się na szybki sos marinara, który tak naprawdę jest podstawą wielu innych potraw.
Składniki na kotlety ( 4 porcje ) :
- 4 małe filety z kurczaka, każdy po 150 g
- 250 ml maślanki
- 1 łyżka sosu Worcesershire
- 125 g bułki tartej, najlepiej własnej roboty
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki chili lub pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 50 g Parmezanu, startego na tarce o drobnych oczkach
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia
Piersi kurczaka przykrywamy folią spożywczą, i delikatnie rozbijamy.
W misce łączymy maślankę, sos Worcestershire i zmiażdżony ząbek czosnku. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy piersi kurczaka. Odstawiamy na godzinę lub, najlepiej na całą noc.
W misce mieszamy bułkę tartą, z przyprawami oraz parmezanem. Z marynaty wyciągamy piersi kurczaka i obtaczamy w aromatycznej bułce tartej.
Tak przygotowane kotlety smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, po 4-5 minut każdej strony.
Usmażone kotlety odsączamy na ręczniku papierowym.
Jeżeli nie podajemy kotletów od razu, władamy je do piekarnika nagrzanego do 100 stopni.
Szybki sos marinara:
- puszka krojonych pomidorów lub 450 g świeżych
- 2 duże ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- garść liści bazylii
Jeżeli używamy świeżych pomidorów, to najpierw je parzymy, obieramy i siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku, smażymy to czasu, aż zabki zbrązowieją.
Z oleju wyciągamy ząbki czosnku, wrzucamy pomidory, dodajemy sól i gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 minut, bez przykrycia, do czasu aż sos zgęstnieje.
Na sam koniec dodajemy posiekane listki bazylii oraz świeżo zmielony pieprz.
W czasie jak gotujemy sos gotujemy makaron, średnio 100 g na osobę ( może być trochę więcej w zależności od apetytu konsumentów ).
Ugotowany makaron al dente wrzucamy do sosu, mieszamy aż sos pokryje kluski.
Ugotowany makaron al dente wrzucamy do sosu, mieszamy aż sos pokryje kluski.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz