Ciasto jogurtowe z owowcami


To jest chyba jedno z łatwiejszych ciast jakie znam. Czasami wychodzi z lekkim zakalcem, ale tylko jak użyjemy owoców, które puszczają dużo soków. Dlatego, pomimo tego że można je robić z prawie każdymi owocami, polecam śliwki  albo morele.
Oryginalny przepis pochodzi z bloga Moje wypieki.
Jest to jedno z ulubionych ciast mojej rodziny. Nawet bardzo ulubione, bo mój mąż potrafi sam zjeść pół blachy :)

Składniki:

  • 160 ml oleju słonecznikowego
  • szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajo
  • skórka oraz sok z jednej, wyszorowanej i wyparzonej cytryny
  • 600 g jogurtu greckiego
  • 500 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 600-700 g dowolnych owoców ( najlepiej moreli lub śliwek)
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 

Przygotowujemy dwie miski.

Do jednej przesiewamy mąkę, mieszamy z sodą oczyszczoną, odstawiamy.

W drugiej misce mieszamy, najlepiej za pomocą rózgi, olej, jajo, cukier, sok oraz skórkę z cytryny, aż składniki się połączą. Dodajemy jogurt, chwilę mieszamy.

Do mokrych składników stopniowo dodajemy mąkę, ale mieszamy tylko do połączenia składników.

Ciasto powinno być gęste. Jeżeli są widoczne grudki lub wygląda tak jakby się zważyło, całkowicie się tym nie przejmować.

Umyte owoce pozbywamy pestek, jeżeli używamy moreli lub śliwek, przekrawamy na pół.

Blachę o wymiarach 22x33 cm smarujemy masłem lub smalcem, i wykładamy papierem do pieczenia.

Przekładamy gęste ciasto do foremki, delikatnie wygładzamy łyżką.
Kładziemy na nie owoce, skórką do dołu.

Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, 50-60 minut lub do tzw. "suchego patyczka".

Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!




Komentarze

Popularne posty