Frittata ala leczo
W Polsce najpopularniejszą potrawą z cukinią jest leczo. A tak naprawdę z tego warzywa można zrobić wiele potraw. Placuszki, cukinie faszerowane a nawet ciasto.
Dzisiaj podzielę się pomysłem na wykorzystanie cukinii i kiełbasy, czyli dwóch najważniejszych składników leczo, w frittacie. Ale co poza tym dodamy do tego dania, zależy co zalega nam w lodówce. Ja dodałam ziemniaki, które zostały mi z obiadu oraz kukurydzę.
Idealne na lekki obiad czy też weekendowe śniadanie.
Składniki:
- 8 jaj
- 1 średnia cukinia
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 30 g sera feta
- 100 g kiełbasy polskiej surowej lub innej ulubionej
- sól, pieprz do smaku
- łyżka oleju do smażenia
- 100 g ziemniaków ( opcjonalnie, jeżeli zostały nam z obiadu)
- dowolne inne warzywa, jakie zalegają nam w lodówce np. kukurydza
Kiełbasę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, wrzucamy pokrojoną kiełbasę.
Chwilę smażymy. W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę. Dodajemy do zarumienionej kiełbasy.
Cukinię oraz paprykę pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy w miarę równe kawałki, np. w średnią kostkę. Przygotowane warzywa dodajemy na patelnię i chwilę razem smażymy.
Jajka wybijamy do miski, za pomocą widelca ubijamy je chwilę. dodajemy sól oraz pieprz.
Jeżeli mamy ziemniaki, które zostały nam z obiadu dodajemy je na patelnię i chwilę smażymy.
Podsmażone warzywa oraz kiełbasę zalewamy jajami. Całość posypujemy pokruszonym serem feta.
Smażymy na wolnym ogniu około 5 min.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni ( jak posiadamy opcję grill, to ją włączamy).
Patelnię z frittatą wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut.
Gotową frittatę kroimy w trójkąty, jak pizzę, podajemy z sezonową sałatką.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz