Koktajl krwawa mama
Najczęściej do krwawej mary w wersji alkoholowej lub nie, wykorzystuje się sok pomidorowy.
Korzystajmy z rozpoczynającego się sezonu na pomidory i użyjmy świeżych. Smak jest co prawda mniej intensywny, ale nieporównywalnie lepszy.
Polecam ten koktajl na przekąskę między posiłkami, idealny dla ludzi na diecie:)
Poniższy przepis to wersja podstawowa, jednak polecam dodać to krwawej mamy ulubione zioła tj. bazylia czy też pietruszka
Składniki ( 1 porcja):
- 250 g dojrzałych pomidorów lub 300 ml soku pomidorowego
- 1 łodyga selera naciowego
- kilka kropel sosu Worchestershire
- kilka kropel tabasco
- spora szczypta pieprzu
- spora szczypta soli
- opcjonalnie ząbek czosnku ( jak nie mamy w planie się całować)
Pomidory kroimy, wrzucamy do pojemnika w którym będziemy je miksować. Dolewamy 100 ml wody ( jeżeli używamy soku, nie wlewamy wody).
Dodajemy pokrojoną łodygę selera, posiekany czosnek ( jeżeli używamy), przyprawy i za pomocą blendera miksujemy, do uzyskania mniej więcej gładkiej konsystencji.
Podajemy od razu !
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz