Lassi z nektarynkami
Lassi to tradycyjny, indyjski napój. Jest idealny na upalne dni, bo orzeźwia a jednocześnie syci, czyli dobrze nadaje się na przekąskę.
Tradycyjne zawiera jogurt, wodę, sól oraz takie przyprawy jak chili czy kumin. Jednak obecnie najpopularniejszym wariantem tego napoju jest mango lassi.
Mając w posiadaniu kilka nektarynek, pokusiłam się o naszą spolszczoną wersję.
Składniki ( 2 porcje):
- jogurt naturalny 200 g, schłodzony
- mleko lub woda 200 ml, zimne
- 250-300 g nektarynek
- 2-3 łyżeczki miodu
- pół łyżeczki kardamonu
- opcjonalnie kilka kropel wody różanej
Nektarynki myjemy, pozbywamy pestek. Kroimy na mniejsze części, wrzucamy do naczynia, w którym będziemy wszystko miksować.
Dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie miksujemy, za pomocą blendera.
Podajemy od razu.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz