Mrożona zielona herbata
Zrobienie swojej mrożonej herbaty nie zajmuje dużo czasu ani wysiłku, nie ma ani konserwantów a tym bardziej tony cukru.
W tym przepisie używam cytryny, jednak możemy użyć takie owoce jakie lubimy.
Idealna na upalne dni.
Składniki ( 1 litr):
- 2 -3 czubate łyżeczki zielonej, bezsmakowej herbaty ( ewentualnie 2 torebki)
- 1 cytryna, wyszorowana i wyparzona
- sok z połowy cytryny
- łyżka lub dwie miodu lub syropu z agawy
Herbatę zaparzamy w kubku lub czajniczku, zostawiamy na 10 minut.
Gotową esencję ( bez fusów) przelewamy do dzbanka, dopełniamy przegotowaną wodą ( im mniej ciepła tym szybciej będziemy mogli cieszyć się mrożoną herbatą. Dodajemy pokrojone plasterki cytryny oraz sok z połowy cytryny ( możemy użyć sok z całej, jak lubimy bardzo kwaśne smaki). Dosładzamy miodem lub syropem z agawy.
Wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
Schłodzoną herbatę wlewamy do szklanek wypełnionych lodem.
Polecam !
Komentarze
Prześlij komentarz