Frittata z cukinią i fetą
Frittata w różnych wersjach bardzo często gości na moim stole, a zatem również na blogu. W tej wersji jest wegetariańska i wykorzystuje cukinię, na którą mamy teraz sezon.
Idealna na weekendowe śniadanie, chociaż o każdej porze dnia i nocy będzie smakowała równie pysznie jak rano :)
Składniki ( 1 porcja) *:
Idealna na weekendowe śniadanie, chociaż o każdej porze dnia i nocy będzie smakowała równie pysznie jak rano :)
Składniki ( 1 porcja) *:
- 1 mała cukinia
- 2 duże jajka
- łyżeczka masła lub oleju
- 10 g sera feta
- sól, pieprz do smaku
Cukinię ścieramy na tarce. Posypujemy szczyptą soli i zostawiamy na około 10 minut.
Po tym czasie dokładnie odciskamy ją z nadmiaru wody. Przy takiej ilości, używam tylko dłoni, jednak również można za pomocą sitka.
Piekarnik rozgrzewamy z opcją grilla do 230 stopni.
Na patelni rozpuszczamy masło lub olej. Wrzucamy odciśniętą cukinię i smażymy chwilę, do czasu aż zmięknie.
W tym czasie ubijamy chwilę jaja, ze szczyptą soli i pieprzu.
Cukinię zalewamy ubitymi jajkami, wszystko chwilę razem trzymamy na ogniu.
Posypujemy fetą i wstawiamy pod grill na 3-4 minuty.
Gotowa frittata smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!
* w razie gdy mamy więcej chętnych na takie pyszności, oczywiście zwiększamy ilość składników np. zamiast 4 małych cukinii, 2 średnie; czas smażenia i pieczenia również należy nieco wydłużyć
Komentarze
Prześlij komentarz