Sałatka cesarska z kalafiorem


Gwiazdą tej sałatki jest surowy kalafior. Teraz jak jest sezon na to warzywo, warto spróbować go w takiej postaci. Przepis pochodzi z książki Superfood Jamiego Olivera. I rzeczywiście sałatka jest naprawdę super :)

Składniki ( 4 porcje):

  • 1 cytryna
  • 30 g parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 fileciki anchois
  • 8 czubatych łyżek jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy dijon lub angielskiej
  • 2 łyżeczki sosu worcestershire
  • biały ocet winny
  • oliwa z oliwek
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 mały kalafior
  • 1 sałata rzymska
  • olej ( do smażenia)
  • 4 małe ( po 120 g) piersi kurczaka
  • opcjonalnie czerstwy chleb na grzanki
 Do miski w której będziemy mieszać sałatkę, ścieramy trochę skórki z wyparzonej i wyszorowanej cytryny. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach parmezan, dodajemy sok z połowy cytryny, rozdrobnione fileciki anchois, jogurt, musztardę, sos worcester, starty ząbek czosnku oraz 2-3 łyżki oliwy, i wszystko mieszamy.

Kalafior oczyszczamy z liści, kroimy na 4 części, płuczemy pod bieżącą wodą.

Za pomocą mandoliny ( lub ręcznie, aczkolwiek nie będzie tak cienko) kroimy cebulę oraz kalafior i wrzucamy do miski z dressingiem.

Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia. Piersi lekko zgniatamy dłonią, oprószamy solą oraz pieprzem. Smażymy kurczaka po 4 minuty z każdej strony. Po upływie tego czasu, ściągamy kurczaka i zostawiamy na kilka minut, żeby odpoczął.

Jeżeli do naszej sałatki używamy grzanek ( ja pominęłam), kroimy kromki czerstwego pieczywa w kostkę i wrzucamy na patelnie po smażeniu kurczaka.

Do miski z sałatką dodajemy umytą i porwaną sałatę. Wszystko delikatnie mieszamy, najlepiej za pomocą dłoni. 

Kurczaka kroimy w kawałki, posypujemy nim sałatkę.

Na sam koniec dodajemy grzanki.

Smacznego !


Komentarze

Popularne posty