Sałatka cesarska z kalafiorem
Gwiazdą tej sałatki jest surowy kalafior. Teraz jak jest sezon na to warzywo, warto spróbować go w takiej postaci. Przepis pochodzi z książki Superfood Jamiego Olivera. I rzeczywiście sałatka jest naprawdę super :)
Składniki ( 4 porcje):
- 1 cytryna
- 30 g parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 4 fileciki anchois
- 8 czubatych łyżek jogurtu naturalnego
- łyżeczka musztardy dijon lub angielskiej
- 2 łyżeczki sosu worcestershire
- biały ocet winny
- oliwa z oliwek
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 mały kalafior
- 1 sałata rzymska
- olej ( do smażenia)
- 4 małe ( po 120 g) piersi kurczaka
- opcjonalnie czerstwy chleb na grzanki
Do miski w której będziemy mieszać sałatkę, ścieramy trochę skórki z wyparzonej i wyszorowanej cytryny. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach parmezan, dodajemy sok z połowy cytryny, rozdrobnione fileciki anchois, jogurt, musztardę, sos worcester, starty ząbek czosnku oraz 2-3 łyżki oliwy, i wszystko mieszamy.
Kalafior oczyszczamy z liści, kroimy na 4 części, płuczemy pod bieżącą wodą.
Za pomocą mandoliny ( lub ręcznie, aczkolwiek nie będzie tak cienko) kroimy cebulę oraz kalafior i wrzucamy do miski z dressingiem.
Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia. Piersi lekko zgniatamy dłonią, oprószamy solą oraz pieprzem. Smażymy kurczaka po 4 minuty z każdej strony. Po upływie tego czasu, ściągamy kurczaka i zostawiamy na kilka minut, żeby odpoczął.
Jeżeli do naszej sałatki używamy grzanek ( ja pominęłam), kroimy kromki czerstwego pieczywa w kostkę i wrzucamy na patelnie po smażeniu kurczaka.
Do miski z sałatką dodajemy umytą i porwaną sałatę. Wszystko delikatnie mieszamy, najlepiej za pomocą dłoni.
Kurczaka kroimy w kawałki, posypujemy nim sałatkę.
Na sam koniec dodajemy grzanki.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz