Sałatka po nicejsku
Jest to klasyczna, francuska sałatka. I jak to bywa z klasycznymi potrawami, ile gospodyń tyle przepisów. Sałatka powinna zawierać fasolkę, ziemniaki, jajko oraz tuńczyka. Reszta to kwestia gustu i smaku. Doskonale nadaje się na wykorzystanie fasolki szparagowej, która pozostała nam z obiadu.
Polecam na letnią kolację.
Składniki ( 2 porcje):
- 250 g fasolki szparagowej zielonej albo żółtej, ugotowanej
- 180 g młodych ziemniaków, lub sałatkowych, ugotowanych
- 120 g tuńczyka w sosie własnym
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 łyżka szczypiorku
- 40 g czarnych oliwek
- 4 połówki suszonych pomidorów/lub świeżych
- 2 łyżki musztardy dijon
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki octu z jabłek
- szczypta soli i pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- kilka liści sałaty
Do słoiczka wkładamy musztardę, ocet, sól, pieprz oraz starty ząbek czosnku, mieszamy. Próbujemy czy jest dość kwaśne i słone. Jak smak nam odpowiada to dolewamy olej, zamykamy słoiczek i kilka razy mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja, przypominająca majonez.
Ziemniaki kroimy w plasterki, większe kawałki można dodatkowo na pół.
Fasolkę kroimy w kilkucentymetrowe kawałki.
Ziemniaki i fasolkę wrzucamy do miski, dodajemy szczypiorek, polewamy sosem, mieszamy i odstawiamy.
Jajko kroimy na ćwiartki, pomidory w paski a sałatę rwiemy. Tuńczyka odlewamy z wody.
Na talerze najpierw kładziemy sałatę, na nią ziemniaki z fasolką i posypujemy pozostałymi składnikami.
Można też wszystko razem wymieszać w misce.
Sałatkę najlepiej podawać od razu, jednak na następny dzień, jest również smaczna.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz