Sałatka po nicejsku


Jest to klasyczna, francuska sałatka. I jak to bywa z klasycznymi potrawami, ile gospodyń tyle przepisów. Sałatka powinna zawierać fasolkę, ziemniaki, jajko oraz tuńczyka. Reszta to kwestia gustu i smaku. Doskonale nadaje się na wykorzystanie fasolki szparagowej, która pozostała nam z obiadu.
Polecam na letnią kolację.

Składniki ( 2 porcje):

  • 250 g fasolki szparagowej zielonej albo żółtej, ugotowanej
  • 180 g młodych ziemniaków, lub sałatkowych, ugotowanych
  • 120 g tuńczyka w sosie własnym
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 40 g czarnych oliwek
  • 4 połówki suszonych pomidorów/lub świeżych
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki octu z jabłek
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka liści sałaty
Do słoiczka wkładamy musztardę, ocet, sól, pieprz oraz starty ząbek czosnku, mieszamy. Próbujemy czy jest dość kwaśne i słone. Jak smak nam odpowiada to dolewamy olej, zamykamy słoiczek i kilka razy mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja, przypominająca majonez.

Ziemniaki kroimy w plasterki, większe kawałki można dodatkowo na pół.
Fasolkę kroimy w kilkucentymetrowe kawałki. 
Ziemniaki i fasolkę wrzucamy do miski, dodajemy szczypiorek, polewamy sosem, mieszamy i odstawiamy.

Jajko kroimy na ćwiartki, pomidory w paski a sałatę rwiemy. Tuńczyka odlewamy z wody.

Na talerze najpierw kładziemy sałatę, na nią ziemniaki z fasolką i posypujemy pozostałymi składnikami. 

Można też wszystko razem wymieszać w misce.

Sałatkę najlepiej podawać od razu, jednak na następny dzień, jest również smaczna.

Smacznego!




Komentarze

Popularne posty