Sałatka ziemniaczana z bobem ( idealna na grilla)

Nie wiem jak wy, ale latem jak są dostępne młode ziemniaki, to sałatki ziemniaczane w różnych wersjach goszczą na moim stole bardzo często. Na blogu jest już przepis na Sałatkę ziemniaczaną z łososiem. Ta jest bardzo podobna, z tym że użyłam jej jako dodatek do grillowanego mięska.
W tym roku najbardziej mi smakuje ta sałatka z sosem winegret. Oczywiście można się pokusić o tradycyjny sos majonezowy, ale chyba nie muszę wam i sobie przypominać, że jestem na wiecznej diecie ? ;)

Składniki (4-6 porcji):

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 500 g bobu
  • kilka cebulek dymek ze szczypiorkiem
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 3 łyżki octu jabłkowego lub z białego wina
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz do smaku
Bób oraz ziemniaki gotujemy, aż będą prawie miękkie. Zazwyczaj młody bób potrzebuje zaledwie 10-15 minut. Ziemniaki w zależności od wielkości, również dość szybko się gotują, dlatego trzeba uważać, żeby ich nie przegotować.

Do miski, w której będziemy mieszać sałatkę wrzucamy wszystkie składniki sosu  ( oprócz oliwy) czyli musztardy, ocet, szczyptę soli, starty ząbek czosnku, cukier i mieszamy, aż składniki się połączą. Następnie, cały czas mieszając dolewamy, małym strumykiem oliwę. Jak sos uzyska konsystencję majonezu, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy.

Ostudzone ziemniaki kroimy, w kostkę lub półplasterki, jak nam wygodnie. Wrzucamy do miski z dressingiem. Bób obieramy z łupinek i również wrzucamy do miski. Delikatnie wszystko mieszamy.
Na sam koniec dodajemy posiekaną dymkę.

Sałatka idealnie pasuje do dań z grilla, tj. kiełbasek, karkówki czy steków.

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty