Zupa krem ze szpinaku z łososiem
Zupy kremy maja to do siebie, że są proste i szybkie w wykonaniu. Ta zupa to jedno z moich ulubionych połączeń, szpinaku i łososia. Zamiast podsmażonego łososia, możemy użyć wędzonego.
Polecam na lekki obiad lub kolację.
Składniki ( 4 porcje):
- 2 łyżki masła
- cebula dymka ( tylko białe części) lub średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 spory ziemniak, mniej więcej o wadze 250-300 g
- szczypta gałki muszkatołowej
- 850 ml wody lub bulionu
- 500 g mrożonego szpinaku w liściach
- 150 ml mleka 2 %
- 150-200 g dzikiego łososia lub wędzonego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany, do podania
- sól, pieprz
Szpinak rozmrażamy.
Łyżkę masła roztapiamy w garnku. Kroimy cebulę dymkę w mniejsze kawałki lub zwykłą cebulę w kostkę i wrzucamy ja do garnka. Smażymy ją przez 4-5 minut. W tym czasie obieramy czosnek i kroimy go w plasterki i wrzucamy go do cebuli i wszystko razem smażymy jeszcze 1 minutę.
Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, dodajemy gałkę i smażymy wszystko jeszcze jedną minutę.
Wlewamy wodę lub bulion i gotujemy wszystko 10-15 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Dodajemy szpinak oraz mleko, i chwilę wszystko gotujemy. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Gotową zupę odstawiamy do ostygnięcia.
Łososia kroimy w kostkę, oprószamy solą, ewentualnie pieprzem. Na patelni roztapiamy drugą łyżkę masła. Dodajemy łososia, i smażymy go 1-2 minuty, tylko do momentu aż straci surowość. Jak go za długo będziemy smażyć to będzie suchy i nie smaczny.
Jak zupa wystygnie, miksujemy ją za pomocą blendera. Sprawdzamy smak. Ewentualnie dodajemy sól oraz pieprz.
Na talerz wlewamy zupę, dodajemy łyżkę jogurtu albo śmietany, oraz kilka kawałków łososia.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz