Letnie warzywa z resztkami kurczaka i ryżem
Resztki, resztki, resztki.... Ile to razy zdarza się wam wyrzuć warzywa, czy też resztki mięsa bo nie wiecie co z tym zrobić? Albo zostało wam tak mało mięsa, że nie zdołacie wykarmić więcej niż jedną osobę?
Uwielbiam dania z resztek, mało tego jestem strasznie zawiedziona, gdy osoby, które karmię zjedzą wszystko i nie mam z czego zrobić " resztkowego dania".
W tym przepisie użyłam kurczaka, pieczonego, wyszło po około 40-50 g na osobę, resztki fasolki szparagowej, oczywiście bez bułki, bezpańską czerwoną paprykę, oraz cukinię, która dopiero teraz w ogródku u moich rodziców, zaczęła atakować.
Składniki ( 2-4 porcje):
- 100-150 g mięsa pieczonego kurczaka
- 2 małe lub jedna średnia cukinia
- 100 g ryżu ( najlepiej brązowego)
- 1 czerwona papryka
- 200 g żółtej fasolki szparagowej, ugotowanej
- garść posiekanej pietruszki
- 1 cebula lub pęczek cebulki dymki, tylko białe części
- sól, pieprz
- olej, 1-2 łyżki
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Cukinię myjemy, jeżeli jest większa pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy w kostkę.
Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy w paski lub większą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną dymkę lub cebulę ( pokrojoną w kostkę), i chwilę smażymy.
Wrzucamy cukinię i na dość mocnym ogniu smażymy, aż stanie się ładnie zarumieniona.
Dodajemy paprykę, i smażymy około 5 minut. Oprószamy solą.
Na koniec dodajemy pokrojone mięso z kurczaka, ugotowany ryż, fasolkę, dodajemy pieprz i wszystko razem jeszcze smażymy, do czasu aż mięso i fasolka się ogrzeją.
Gotowa potrawę przekładamy na talerze.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz