Makaron peperonata


Wege makaron, który zadowoli nawet mięsożerców. W przepisie wykorzystujemy pyszne świeże pomidory oraz paprykę, na które mamy nadal sezon. Jeżeli uwielbiacie makarony a macie już dość klasycznego bolognese, to polecam to danie :)

Składniki (4 porcje):

  • 2 czerwone papryki
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu balsamico
  • 800-1000 g pomidorów
  • garść, posiekanej natki pietruszki
  • garść startego parmezanu
  • 400 g makaronu spaghetti
  • sól, pieprz
Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych. Miąższ kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną paprykę, oprószamy szczyptą soli i dusimy pod przykryciem około 15 minut.

W czasie jak papryka się dusi, obieramy ząbki czosnku i kroimy w cienkie plasterki.

Pomidory parzymy, kroimy na pół, wykrawamy twarde części i kroimy, w dowolne, mniejsze kawałki.

Jak papryka będzie miękka, dodajemy pokrojone ząbki czosnku i smażymy bez przykrycia około 1 minuty.

Po upływie tego czasu, dodajemy ocet oraz pomidory. Całość doprowadzamy do wrzenia, i dusimy na wolnym ogniu około 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.

W czasie jak sos się gotuje, wstawiamy wodę na makaron, porządnie ją solimy i gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Odlewamy kubek z wody po makaronie.

Sos próbujemy, dodajemy sól, pieprz oraz natkę pietruszki.

Dorzucamy do sosu odcedzony makaron, wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli sos jest zbyt suchy dodajemy odrobinę wody z makaronu.

Makaron rozkładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.

Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty