Makaron peperonata
Wege makaron, który zadowoli nawet mięsożerców. W przepisie wykorzystujemy pyszne świeże pomidory oraz paprykę, na które mamy nadal sezon. Jeżeli uwielbiacie makarony a macie już dość klasycznego bolognese, to polecam to danie :)
Składniki (4 porcje):
- 2 czerwone papryki
- 1-2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu balsamico
- 800-1000 g pomidorów
- garść, posiekanej natki pietruszki
- garść startego parmezanu
- 400 g makaronu spaghetti
- sól, pieprz
Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych. Miąższ kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną paprykę, oprószamy szczyptą soli i dusimy pod przykryciem około 15 minut.
W czasie jak papryka się dusi, obieramy ząbki czosnku i kroimy w cienkie plasterki.
Pomidory parzymy, kroimy na pół, wykrawamy twarde części i kroimy, w dowolne, mniejsze kawałki.
Jak papryka będzie miękka, dodajemy pokrojone ząbki czosnku i smażymy bez przykrycia około 1 minuty.
Po upływie tego czasu, dodajemy ocet oraz pomidory. Całość doprowadzamy do wrzenia, i dusimy na wolnym ogniu około 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.
W czasie jak sos się gotuje, wstawiamy wodę na makaron, porządnie ją solimy i gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odlewamy kubek z wody po makaronie.
Sos próbujemy, dodajemy sól, pieprz oraz natkę pietruszki.
Dorzucamy do sosu odcedzony makaron, wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli sos jest zbyt suchy dodajemy odrobinę wody z makaronu.
Makaron rozkładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.
Smacznego !
Uwielbiam włoską kuchnię!
OdpowiedzUsuń