Sycylijska sałatka makaronowa z tuńczykiem


Podobna sałatka jest już na blogu, jednak ta jest z tuńczykiem. To już ostatni dzwonek na użycie pysznych, dojrzałych pomidorów, zatem wykorzystajcie je w tej sałatce lub w innym przepisie.
Idealna na kolację dla kilku osób :)

Składniki ( 4 porcje):

  • 320 g makaronu muszelki albo orrecciette
  • 400 g różnych pomidorów ( malinowych, żółtych, bawole serca)
  • 2 czerwone papryki
  • garść posiekanej natki  pietruszki
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka czarnych oliwek
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Pomidory myjemy i kroimy w nieregularne kształty, wrzucamy do miski, dodajemy szczyptę soli, pieprz, sok z cytryny,  rozgnieciony ząbek czosnku, łyżkę oliwy. Za pomocą dłoni wszystko razem mieszamy a nawet delikatnie miażdżymy.

Paprykę kroimy w sporą kostkę i smażymy chwilę na 1 łyżce oliwy, delikatnie oprószając ją solą.

Czarne oliwki kroimy w drobne kawałki i dodajemy do rozgniecionych pomidorów. Wszystko razem mieszamy.

Ugotowany i odcedzony makaron, jeszcze ciepły wrzucamy do pomidorów. Czekamy chwilę aż ostygnie i wchłonie soki, a następnie dodajemy podsmażoną paprykę, posiekaną natkę pietruszki i odsączonego z wody tuńczyka. Wszystko razem mieszamy i zostawiamy w lodówce na około 1 h.

Gotową sałatkę rozkładamy na talerze i zajadamy.

Smacznego!





Komentarze

Popularne posty