Sycylijska sałatka makaronowa z tuńczykiem
Podobna sałatka jest już na blogu, jednak ta jest z tuńczykiem. To już ostatni dzwonek na użycie pysznych, dojrzałych pomidorów, zatem wykorzystajcie je w tej sałatce lub w innym przepisie.
Idealna na kolację dla kilku osób :)
Składniki ( 4 porcje):
- 320 g makaronu muszelki albo orrecciette
- 400 g różnych pomidorów ( malinowych, żółtych, bawole serca)
- 2 czerwone papryki
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 ząbek czosnku
- kilka czarnych oliwek
- 2-3 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pomidory myjemy i kroimy w nieregularne kształty, wrzucamy do miski, dodajemy szczyptę soli, pieprz, sok z cytryny, rozgnieciony ząbek czosnku, łyżkę oliwy. Za pomocą dłoni wszystko razem mieszamy a nawet delikatnie miażdżymy.
Paprykę kroimy w sporą kostkę i smażymy chwilę na 1 łyżce oliwy, delikatnie oprószając ją solą.
Czarne oliwki kroimy w drobne kawałki i dodajemy do rozgniecionych pomidorów. Wszystko razem mieszamy.
Ugotowany i odcedzony makaron, jeszcze ciepły wrzucamy do pomidorów. Czekamy chwilę aż ostygnie i wchłonie soki, a następnie dodajemy podsmażoną paprykę, posiekaną natkę pietruszki i odsączonego z wody tuńczyka. Wszystko razem mieszamy i zostawiamy w lodówce na około 1 h.
Gotową sałatkę rozkładamy na talerze i zajadamy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz