Fakes - grecka zupa z soczewicy
Mieszkańcy Krety jedzą bardzo dużo warzyw. Jest to związane z klimatem jaki panuje na wyspie, bo jest on idealny do upraw warzyw. W czasie jednego roku zbiory ziemniaków są 3 albo 4 razy. Pewnie dlatego kuchnia kreteńska opiera się przede wszystkim na warzywach.
W naszym klimacie ciężko dostać świeże warzywa przez cały rok. Oczywiście większość warzyw jest dostępna cały czas, jednak smak pozostawia wiele do życzenia.
Fakes jest to prosta zupa, którą z powodzeniem możemy przyrządzać cały rok. Jednak jesienią i zimą smakuje jeszcze bardziej, bo posiada rozgrzewającą moc.
Składniki:
- 250 g zielonej lub brązowej soczewicy
- 2 machewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cukinia ( opcjonalnie)
- łyżka przecieru pomidorowego ( można więcej)
- 4 świeże pomidory lub puszka krojonych pomidorów
- łyżka oregano ( najlepiej takiego z Krety)
- 50 ml greckiej oliwy
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki octu z czerwonego wina lub basamicznego
W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Marchewkę oraz seler kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy do garnka.
Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą, wsypujemy do garnka. Wszystko razem mieszamy.
Dodajemy pokrojone i obrane ze skórki pomidory lub te puszki oraz przecier. Zalewamy 2 litrami gorącej wody, dodajemy oregano oraz liście laurowe. Gotujemy zupę około 30 minut.
W międzyczasie cukinię pozbywamy gąbczastych środków i kroimy w kostkę.
Po tym czasie dodajemy sól, oraz pieprz a także pokrojoną w kostkę cukinie i gotujemy jeszcze 10-15 minut.
Na koniec sprawdzamy czy soczewica jest ugotowana i czy zupa jest odpowiednio doprawiona.
Dodajemy ocet, mieszamy i gotowe.
Gotową zupę można posypać jakąś zieleniną i podawać z pieczywem np. z chlebkiem pita.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz