Fakes - grecka zupa z soczewicy


Mieszkańcy Krety jedzą bardzo dużo warzyw. Jest to związane z klimatem jaki panuje na wyspie, bo jest on idealny do upraw warzyw. W czasie jednego roku zbiory ziemniaków są 3 albo 4 razy. Pewnie dlatego kuchnia kreteńska opiera się przede wszystkim na warzywach.
W naszym klimacie ciężko dostać świeże warzywa przez cały rok. Oczywiście większość warzyw jest dostępna cały czas, jednak smak pozostawia wiele do życzenia.
Fakes jest to prosta zupa, którą z powodzeniem możemy przyrządzać cały rok. Jednak jesienią i zimą smakuje jeszcze bardziej, bo posiada rozgrzewającą moc.

Składniki:

  • 250 g zielonej lub brązowej soczewicy
  • 2 machewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cukinia ( opcjonalnie)
  • łyżka przecieru pomidorowego ( można więcej)
  • 4 świeże pomidory lub puszka krojonych pomidorów
  • łyżka oregano ( najlepiej takiego z Krety)
  • 50 ml greckiej oliwy
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina lub basamicznego
W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Marchewkę oraz seler kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy do garnka.

Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą, wsypujemy do garnka. Wszystko razem mieszamy. 

Dodajemy pokrojone i obrane ze skórki pomidory lub te puszki oraz przecier. Zalewamy 2 litrami gorącej wody, dodajemy oregano oraz liście laurowe. Gotujemy zupę około 30 minut.

W międzyczasie cukinię pozbywamy gąbczastych środków i kroimy w kostkę.

Po tym czasie dodajemy sól, oraz pieprz a także pokrojoną w kostkę cukinie i gotujemy jeszcze 10-15 minut.

Na  koniec sprawdzamy czy soczewica jest ugotowana i czy zupa jest odpowiednio doprawiona.

Dodajemy ocet, mieszamy i gotowe.

Gotową zupę można posypać jakąś zieleniną i podawać z pieczywem np. z chlebkiem pita.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty