Zupa ze świeżych grzybów
Nie wiem jak u was, ale u mnie z niedzielnego rosołu robiło się zupę pomidorową. Ale znam takie osoby, że w ich domu rodzinnym, w poniedziałek była grzybowa. Dla mnie jest to dość zaskakujące, nie mniej jednak, zupa ze świeżych grzybów, jest może mniej aromatyczna, ale równie bardzo smaczna. Polecam, nie tylko z " rosołu z wczoraj" ale również z ugotowanego świeżego wywaru np. tylko z warzyw, albo ( tylko ciiiiiiiii) z kostek, oczywiście tych dobrej jakości.
Składniki ( 4 -6 porcji):
- 1,5 litra rosołu, wywaru z warzyw
- 500 - 600 g świeżych grzybów
- 2-3 łyżki masła
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki
- makaron do podania, np. łazanki
Grzyby czyścimy i kroimy ( możemy użyć tez grzybów wcześniej obgotowanych).
W garnku roztapiamy masło, cebule kroimy w kostkę i smażymy do czasu aż straci chrupkość.
Dodajemy grzyby i smażymy do czasu aż woda odparuje. Dodajemy trochę soli i pieprzu, mieszamy.
Zalewamy gorącym rosołem lub bulionem, i gotujemy zupę około 15 minut.
Opcjonalnie można dodać trochę soku z cytryny, jeżeli smak dla nas jest za mało wyraźny.
Podajemy z ugotowanym makaronem, posiekaną natką pietruszki i jak ktoś lubi, to ze śmietanką.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz