Sezon na dynię!
pixabay.com |
31 października czyli święto Halloween. Mnie moda na przebieranki nie dotknęła, ale jest jeden atrybut, który wiąże się z tym wydarzeniem, mi się podoba. Dynia! Tak jak za zwyczajną dynią nie przepadam ( moim zdaniem nadaje się tylko do Halloweenowych ozdób ) tak piżmową kocham. Dynia hokkaido tez jest całkiem pyszna. Generalnie wszystkie małe odmiany tego warzywa.
Oprócz wspomnianej dyni piżmowej, która ma miękką skórkę, krojenie tego warzywa to prawdziwy koszmar. Dlatego, jak nie mam zamiaru używać dyni w postaci pokrojonej, to w całości wkładam ją do piekarnika, najlepiej przy okazji pieczenia czegoś innego, i piekę tak długo aż będzie miękka.
W ten sposób otrzymujemy puree, które możemy, po doprawieniu zjeść jako dodatek do obiadu, albo wykorzystać do innych potraw.
W tym poście zebrałam wszystkie przepisy z dynią w roli głównej, jakie pojawiły się na blogu.
Na początek zupy.
Szybka sycąca zupa, z orientalną nutą. Zamiast szparagów polecam użyć zielonej fasolki, którą w postaci mrożonki dostaniemy bez problemu.
Zupa podobna do laksy, jednak tutaj zamiast dyniowej papki używamy, tradycyjnie pokrojonych składników.
Prosta zupa krem. Jedno z moich ulubionych połączeń czyli bataty i dynia. Polecam !
Tak jak napisałam we wstępnie, zrobienie puree z dyni jest bardzo proste. W tym przepisie puree, używam jako dodatek do dania.
Placuszki z dynii
Proste placuszki z użyciem puree z dyni wg Jamiego Olivera.
Wytrawne muffiny z dynią
Idealna przekąska na drugie śniadanie zamiast kanapek.
Muffiny dyniowe z jabłkiem
Dynia, jabłko, cynamon czyli cudowne jesienne smaki ukryte z pysznych muffinach.
Makaron z dynią i boczkiem
Potrawa z cyklu "nie wyglądam pięknie ale smakuje cudownie". Oliverowska wariacja na temat klasycznej carbonarry.
Dynia to cudowne warzywo, które jak widać po przepisach powyżej, można użyć w różnych potrawach. Zachęcam do gotowania, pieczenia a przede wszystkim jedzenia.
Smacznego!!!!
Komentarze
Prześlij komentarz