Zupa kalafiorowa inaczej



Najczęściej gotuje zupy bez mięsa. Dlatego, jeżeli ma to być, sycące danie staram się dodawać zamienniki mięsa. Tutaj, idąc zgodnie z kolorystyką większości składników tej zupy, dodałam drobną, białą fasolkę.
Żeby obniżyć zawartość kalorii, zamiast śmietanki można dodać mleko.

Składniki:

 200 g drobnej białej fasoli
pietruszka
1/4 dużego selera
1 kalafior
2-3 ziemniaki
2 marchewki
50 ml śmietanki 18% lub 100 ml mleka
sól,  biały pieprz, piramidka smaku
garść posiekanego koperku

Fasolę moczymy na noc.
Namoczoną fasolę gotujemy, w nieosolonych 2 litrach wody, z dodatkiem piramidki smaku ( o której pisałam tutaj.
Jak fasola zacznie robić się miękka, dodajemy pokrojone w kostkę seler oraz pietruszkę oraz pokrojoną w półplasterki marchewki, dodajemy spora szczyptę soli. Po 15 minutach dodajemy ziemniaki. Na sam koniec dodajemy kalafior, podzielony na różyczki. Jeżeli używamy mleko to dodajemy właśnie teraz.
Gotujemy wszystko jeszcze ok. 5-10 minut, dopóki kalafior zmięknie.
Próbujemy, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem.
Jeżeli używamy śmietanki, dolewamy i już nie gotujemy zupy.
Smacznego !

Komentarze

Popularne posty