Kurczak z 40 ząbkami czosnku oraz puree selerowo-ziemniaczane.


Brzmi strasznie ? Ale mogę zapewnić że jest strasznie......... pyszne.   Ilość czosnku jest tak naprawdę dowolna, jednak tym razem im więcej tym lepiej. Czosnek który używamy jest w łupinkach, więc tak  naprawdę daje kurczakowi tylko aromat. A z czosnku który zostanie podam w najbliższym czasie, przepis na przepyszną zupę czosnkową. Z kolei z kurczaka, który  zostanie podzielę się pomysłem na sałatkę. Dlatego proponuję  dorzucić kilka udek więcej ;)
Kilka razy robiłam tą potrawę dokładnie tak jak kazała autorka przepisu czyli Nigella ;) I było bardzo pysznie.
Jednak niechcący, ten przepis został nieco zmodyfikowany przeze mnie. Czy w wersji podstawowej czy w mojej interpretacji, polecam ten przepis, szczególnie dlatego że z jednego dania, możemy stworzyć aż trzy obiady.

Składniki (4-5 porcji):

10 udek kurczaka
1 por ( biała część)
40 ( 4 główki) ząbków czosnku
200 ml białego wina lub cydru
sól, pieprz, estragon
olej


Rozgrzewamy olej w brytfance ( najlepiej użyć naczynia, które potem możemy wstawić do piekarnika). Wszystkie udka podsmażamy na dość mocnym ogniu, na złotobrązowy kolor.
Udka wykładamy na talerz, zmniejszamy ogień, wrzucamy pokrojony por. Chwilę smażymy aż zmięknie, następnie wrzucamy połowę ząbków czosnku. Chwilę razem smażymy i dolewamy wino lub cydr.
Wkładamy  do brytfanki. wcześniej podsmażone udka, solimy, doprawiamy pieprzem i estragonem i posypujemy pozostałymi ząbkami czosnku. Przykrywamy i wstawiamy na około 1,5 - 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Po tym czasie, wykładamy udka na talerz a sam sos, który nam pozostanie przecedzamy ( żeby wyłowić ząbki czosnku, które zużyjemy później). Konsystencja sosu powinna być dość gęsta, jednak jeżeli jest dość rzadki można go jeszcze trochę pogotować.

Kurczaka podajemy polane sosem. Jako dodatek proponuję puree selerowe ( przepis poniżej) oraz sałatkę z czerwonej kapusty, lub  klasyczną zieloną sałatę.

Puree selerowo-ziemniaczane ( 4 porcje)

500 g ziemniaków
500 g selera
spory kawałek ( około 50 g) masła
pół szklanki mleka
sól

Ziemniaki i seler, obieramy i kroimy w miarę równe kawałki. Zalewamy gorącą wodą, dodajemy mleko oraz doprawiamy solą. Gotujemy do miękkości.
Odcedzone ziemniaki i seler ugniatamy ( jeżeli chcemy jedwabistego puree możemy użyć sitka  do przecierania lub praski do ziemniaków). Dodajemy masło pokrojone na kawałki. Mieszamy, doprawiamy solą, ewentualnie białym pieprzem.

Smacznego !!!



 *Oryginalny przepis pochodzi  z książki " Kuchnia. Przepisy z serca domu" Nigelli Lawson.

*Z resztek z tego przepisu możemy wyczarować jeszcze przynajmniej dwie potrawy.
Pierwsza jest z czosnku, który nam został a mianowicie Zupa czosnkowa
Druga natomiast wykorzystuje resztki z kurczaka.

Komentarze

Popularne posty