Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara jest obok bolognese chyba najbardziej rozpoznawalnym daniem z makaronu. Przepisów na to danie jest mnóstwo a wariacji na ten temat jeszcze więcej. Na blogu jest już jeden przepis na Carbonarę z Chorizo, jednak tym razem podzielę się moim ulubionym, sprawdzonym przepisem na to danie w podstawowym wydaniu.
Oczywiście nie muszę pisać że danie to jest bardzo, bardzo kaloryczne, dlatego nawet Łakomczuch zaleca dłuuuuuuugi spacer po jego konsumpcji :)
Składniki ( 5-8 porcji)
500 g makaronu spaghetti
200 g surowego, wędzonego boczku
4 jajka
100 ml śmietanki 30 %
100 g świeżo startego parmezamy
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wstawiamy wodę na makaron. Boczek kroimy w kostkę ( lekko zmrożony łatwiej się kroi).
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony boczek i powoli go wytapiamy.
W tym czasie śmietankę, większość parmezanu, pieprz oraz jajka mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Przed odcedzeniem odlewamy kubek wody z gotowania.
Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię z boczkiem, chwilę mieszamy.
WAŻNE ! W tej chwili wyłączamy ogień pod patelnią. Połowę gorącej wody wlewamy do sosu, mieszamy i całość wlewamy do makaronu. Energicznie mieszamy. Jeżeli sos jest gęsty można dolać jeszcze trochę wody z gotowania. Posypujemy parmezanem. Podajemy od razu :)
UWAGA ! Sosu nie solę, bo boczek i parmezan wg mnie są wystarczająco słone.
Smacznego !
Oczywiście nie muszę pisać że danie to jest bardzo, bardzo kaloryczne, dlatego nawet Łakomczuch zaleca dłuuuuuuugi spacer po jego konsumpcji :)
Składniki ( 5-8 porcji)
500 g makaronu spaghetti
200 g surowego, wędzonego boczku
4 jajka
100 ml śmietanki 30 %
100 g świeżo startego parmezamy
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wstawiamy wodę na makaron. Boczek kroimy w kostkę ( lekko zmrożony łatwiej się kroi).
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony boczek i powoli go wytapiamy.
W tym czasie śmietankę, większość parmezanu, pieprz oraz jajka mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Przed odcedzeniem odlewamy kubek wody z gotowania.
Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię z boczkiem, chwilę mieszamy.
WAŻNE ! W tej chwili wyłączamy ogień pod patelnią. Połowę gorącej wody wlewamy do sosu, mieszamy i całość wlewamy do makaronu. Energicznie mieszamy. Jeżeli sos jest gęsty można dolać jeszcze trochę wody z gotowania. Posypujemy parmezanem. Podajemy od razu :)
UWAGA ! Sosu nie solę, bo boczek i parmezan wg mnie są wystarczająco słone.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz