Jasne kulki mocy
Dla równowagi po Ciemnych kulkach przyszła pora na Jasne kulki. Ten przepis jest bardzo podobny do poprzedniego, jednak smak jest bardziej orzeźwiający, a to za sprawą dodatku świeżego imbiru. W moim domu amatorów tego smaku nie ma, więc żeby nie stracić zamysłu autora *, dodałam imbir suszony.
Sama nie wiem, które kulki wolę, ale jako wielka fanka czekolady skłaniam się ku ciemnym. A wy po której stronie mocy jesteście ? :)
Składniki ( 10-12 sztuk):
100 g blanszowanych migdałów lub orzechów nerkowca
20 g sezamu
80 g suszonych moreli
20 g płatków owsianych
kawałek ( 4 cm) lub szczypta suszonego imbiru
pół łyżeczki kurkumy
2 łyżki miodu
Migdały lub nerkowce chwilę prażymy na suchej patelni.
40 g orzechów miksujemy w malakserze na drobny proszek. Przesypujemy na talerz.
Pozostałe orzechy, sezam oraz płatki owsiane miksujemy na drobny proszek. Dodajemy przyprawy, morele, miód i miksujemy do momentu, aż masa będzie gładka i lepka.
Formujmy małe kulki ( najlepiej zwilżonymi dłońmi) , przekładamy na talerz z orzechowym proszkiem i obtaczamy.
Przechowujemy w lodówce.
Można mrozić.
Smacznego !
* Przepis pochodzi z książki Superfood Jamiego Oliwera
Komentarze
Prześlij komentarz