Sznycle z indyka w sosie korniszonowym
U mnie w domu, najczęściej spożywane są ogórki kiszone. Jednak czasami do sałatki warzywnej lub śledziowej potrzebne są korniszony. Jeżeli nie wiemy co zrobić z pozostałymi ogórkami, proponuje je użyć do tego sosu.
Sam sos znają nasze babcie. Można go użyć do wegetariańskich kotletów lub do mięsa saute.
Idealnie do tego dania pasowały Kopytka, które zostały mi z dnia poprzedniego.
Składniki ( 4 porcje):
8-10 cienkich sznycli z indyka
4 ogórki konserwowe
1 cebulka szalotka
400 ml bulionu lub wody
pół pęczka koperku
60-80 ml śmietanki 30 %
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz
mąka
Sznycle oprószamy solą oraz pieprzem. Obtaczamy sznycle w mące.
Na rozgrzanej patelni, roztapiamy masło, i obsmażamy sznycle na złoty kolor. Usmażone sznycle przekładamy na talerz.
Na tą samą patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę, chwilę smażymy i następnie dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, chwilę mieszamy i dodajemy bulion. Przekładamy sznycle do sosu, i dusimy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie, dodajemy śmietankę, mieszamy, próbujemy, ewentualnie doprawiamy, i na koniec posypujemy posiekanym koperkiem.
Danie podajemy z ulubionymi kluskami, ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz