Brownie z burakiem
Ciasta z dodatkiem warzyw już chyba nikogo nie dziwią. Ciasto marchewkowe czy też ulubiony mojego brata Chlebek cukiniowy, na stałe weszły do mojego repertuaru. Ciasto z dodatkiem buraka, brzmi interesująco, jednak sam smak niczym nie zaskakuje.
Ciasto polecam w momencie, kiedy ostał nam się jeden średni burak, i nie wiemy co z nim zrobić. Bo sam przepis na ciasto jest bardzo prosty, nie wymaga za wielu umiejętności. Tym bardziej, że brownie ma to do siebie, że wygląda jakby miał zakalca, więc zawsze możemy powiedzieć, że tak ma być :)
Składniki:
250 g gorzkiej czekolady ( 70 %)
250 g masła
200 g drobnego cukru
3 duże jajka
150 g mąki pszennej razowej lub zwykłej, przesianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g ugotowanego lub upieczonego buraka, startego na tarce o drobnych oczkach
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy, odstawiamy.
Masło wkładamy do rondelka, podpalamy ogień, roztapiamy. Wrzucamy pokruszoną czekoladę, wyłączamy ogień, odstawiamy, po kilku minutach mieszamy do uzyskania konsystencji czekoladowego sosu, zostawiamy do ostygnięcia.
Jajka oraz cukier mieszamy, najlepiej rózgą kuchenną, dodajemy roztopioną czekoladę z masłem,chwilę mieszamy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy tylko do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy starte buraczki, chwilę razem mieszamy.
Ciasto przelewamy do foremki, wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej), mniej więcej o wymiarach 18x28 cm.
Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Dla świętego spokoju, sprawdzamy patyczkiem ciasto. Powinien być oblepiony, jednak bez śladu surowego ciasta.
Zostawiamy na około 30 minut do ostygnięcia, w uchylonym piekarniku.
Kroimy w kwadraty.
Smacznego !
* przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki
Komentarze
Prześlij komentarz