Puttanesca z marynowanym tuńczykiem
Najzabawniejsza w tej potrawie jest nazwa. Makaron kuryzany, ladacznicy czy bardziej wulgarne tłumaczenie jest dość intrygujące. A rozwiązanie tej zagadki jest dość proste.
Wszystkie składniki tej potrawy są po prostu z puszki a wyżej wymieniony zawód, trochę uniemożliwiał robienie zakupów rano i codziennie.
Nie mniej jednak, w dzisiejszych czasach są markety 24 h, więc i ta potrawa nieco się zmieniła.
W mojej wersji zamiast tuńczyka z puszki użyłam świeżego tuńczyka, którego zamarynowałam w cytrynie i oliwie. A do tej potrawy jak do Makaronu z tuńczykiem i rukolą, najlepszy będzie tuńczyk dobrej jakości. Oczywiście, świeży jest drogą inwestycją, jednak ten dobry z puszki czy też ze słoika, jest często nawet droższy. Możemy też pominąć tuńczyka i jeżeli lubimy, użyć kilka filecików anchois.
Oprócz drogiego tuńczyka, reszta składników jest dość tania. Forma makaronu jakiego użyjemy jest dowolna, osobiście preferuję muszelki lub kokardki, tak jakoś mi się kojarzy z nazwą tego dania :)
Składniki ( 4 porcje):
250 g tuńczyka z puszki lub świeżego
20 czarnych lub zielonych oliwek
3 ząbki czosnku
1 łyżka kaparów
1 suszona papryczka chili
1 puszka pomidorów cherry
szczypta soli
szczypta cukru
oliwa
sok z połowy cytryny
400 g makaronu muszelki lub kokardki
natka pietruszki do posypania ( opcjonalnie)
Świeżego tuńczyka kroimy na kawałki, wrzucamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy łyżkę oliwy, mieszamy i odstawiamy na około 15 minut.
Wstawiamy wodę na makaron
Na rozgrzaną głęboką patelnię wlewamy łyżkę oliwy, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki, pokruszoną papryczkę chili, kapary oraz posiekane oliwki. Chwilę razem smażymy, dodajemy puszkę pomidorów, do połowy puszki wlewamy wodę i wlewamy ją na patelnię. Dodajemy szczyptę soli, cukru, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Jeżeli używamy tuńczyka z puszki, dodajemy 10 minut przed końcem gotowania.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, al dente.
Zamarynowanego tuńczyka wrzucamy do sosu, mieszamy, gotujemy około minuty, wyłączamy ogień.
Odcedzony makaron wrzucamy do sosu, chwilę razem mieszamy, możemy dodać na sam koniec świeżo zmielony pieprz. Wykładamy na talerz, posypujemy posiekaną pietruszką.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz