Dwie sałatki z resztek kurczaka


Czy to resztki z Kurczaka w rosole, czy  po prostu pieczonego, można z nich stworzyć coś pysznego.
Najczęściej robię z nich kanapki ( np.Klub sandwich) lub wkładam do tortilli i robię szybkiego wrapa ala Twister z KFC.
Dzisiaj jednak podzielę się przepisami na bardzo szybkie i banalne sałatki.
Pierwsza to sałatka z awokado. Druga to sałatka z pomidorkami i parmezanem. Nic odkrywczego, jednak chciałam się z wami podzielić po prostu pomysłem, żeby nie wyrzucać jedzenia.

Sałatka z kurczakiem, pomidorkami i parmezanem

Składniki (2 porcje) :

  • 200 g mięsa z kurczaka
  • 2 sałaty rzymskie, mini lub jedna duża
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona papryka
  • kilka wiórków parmezanu ( używam do tego zwykłej obieraczki do warzyw)
Sos musztardowo-miodowy
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka octu z białego wina lub jabłek
  • 1 łyżeczka płynnego miodu ( jak mamy skrystalizowany, rozpuszczamy go w ciepłej wodzie)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka drobno pokrojonej pietruszki
Sałatę oczyszczamy, rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki. Pomidorki kroimy na pół, paprykę kroimy w paski. Na talerzu kładziemy najpierw sałatę, następnie pomidorki i paprykę, pokrojonego kurczaka, polewamy sosem a na to kładziemy wiórki parmezanu.

Wszystkie składniki sosu, oprócz pietruszki, wkładamy do słoiczka i energicznym ruchem mieszamy, aż powstanie jednolity sos. Na koniec dodajemy pietruszkę, mieszamy. Gotowe !




Sałatka z kurczakiem i awokado 

Składniki ( 2 porcje):
  • 2 sałaty rzymskie mini lub jedna duża
  • 150-200 g zimnego kurczaka
  • 1 awokado
  • garść chipsów kukurydzianych ( opcjonalnie)*
  • sos miodowo-musztardowy
Sałatę płuczemy i rwiemy na drobniejsze kawałki. Mięso kurczaka kroimy, awokado kroimy na pół, pozbywamy się pestki, wyciągamy za pomocą łyżki.
Wszystkie składniki rozdzielamy pomiędzy dwa talerze, polewamy sosem, opcjonalnie posypujemy chipsami.

* do tego przepisu możemy również użyć zeschniętej i zapomnianej tortilli, którą możemy pokroić na cienkie paski i podpiec na suchej patelni.


Komentarze

Popularne posty