Dwie sałatki z resztek kurczaka
Czy to resztki z Kurczaka w rosole, czy po prostu pieczonego, można z nich stworzyć coś pysznego.
Najczęściej robię z nich kanapki ( np.Klub sandwich) lub wkładam do tortilli i robię szybkiego wrapa ala Twister z KFC.
Dzisiaj jednak podzielę się przepisami na bardzo szybkie i banalne sałatki.
Pierwsza to sałatka z awokado. Druga to sałatka z pomidorkami i parmezanem. Nic odkrywczego, jednak chciałam się z wami podzielić po prostu pomysłem, żeby nie wyrzucać jedzenia.
Sałatka z kurczakiem, pomidorkami i parmezanem
Składniki (2 porcje) :
- 200 g mięsa z kurczaka
- 2 sałaty rzymskie, mini lub jedna duża
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona papryka
- kilka wiórków parmezanu ( używam do tego zwykłej obieraczki do warzyw)
Sos musztardowo-miodowy
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżka octu z białego wina lub jabłek
- 1 łyżeczka płynnego miodu ( jak mamy skrystalizowany, rozpuszczamy go w ciepłej wodzie)
- szczypta soli
- 3 łyżki oliwy
- łyżka drobno pokrojonej pietruszki
Sałatę oczyszczamy, rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki. Pomidorki kroimy na pół, paprykę kroimy w paski. Na talerzu kładziemy najpierw sałatę, następnie pomidorki i paprykę, pokrojonego kurczaka, polewamy sosem a na to kładziemy wiórki parmezanu.
Wszystkie składniki sosu, oprócz pietruszki, wkładamy do słoiczka i energicznym ruchem mieszamy, aż powstanie jednolity sos. Na koniec dodajemy pietruszkę, mieszamy. Gotowe !
Sałatka z kurczakiem i awokado
Składniki ( 2 porcje):
- 2 sałaty rzymskie mini lub jedna duża
- 150-200 g zimnego kurczaka
- 1 awokado
- garść chipsów kukurydzianych ( opcjonalnie)*
- sos miodowo-musztardowy
Sałatę płuczemy i rwiemy na drobniejsze kawałki. Mięso kurczaka kroimy, awokado kroimy na pół, pozbywamy się pestki, wyciągamy za pomocą łyżki.
Wszystkie składniki rozdzielamy pomiędzy dwa talerze, polewamy sosem, opcjonalnie posypujemy chipsami.
* do tego przepisu możemy również użyć zeschniętej i zapomnianej tortilli, którą możemy pokroić na cienkie paski i podpiec na suchej patelni.
Komentarze
Prześlij komentarz