Pieczony kurczak w cytrynie i tymianku, z batatami i szparagami


Cytryna i tymianek to jedno z moich ulubionych połączeń. Niestety, jeżeli używamy całej cytryny, może pozostać gorzki smak. Aby tego uniknąć, skórkę obieram za pomocą obieraczki a następnie pozbywam się białej części cytryny. Pozostały owoc wkładam do środka kurczaka, natomiast skórkę wykorzystuje do aromatycznego masełka.
Zamiast batatów można użyć zwykłych ziemniaków, ale tak naprawdę możemy wrzucić na blaszkę co nam się podoba.
Danie szybkie w przygotowaniu, najdłuższy jest czas pieczenia.
Polecam na niedzielny obiad a jeżeli zostaną nam resztki kurczaka, to możemy użyć do innych potraw, na które przepisy znajdziecie tutaj.

Składniki:

  • 1 cały kurczak 
  • 2 cytryny, wyszorowane i wyparzone
  • kilka gałązek tymianku
  • 10 ząbków czosnku, 2 obrane
  • łyżeczka soli, pieprz
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 kg batatów
  • pęczek zielonych szparagów
Kurczaka pozbywamy pozostałości piór.

Do miseczki wkładamy masło, listki tymianku, skórkę ( bez białych części) z cytryny, posiekaną, sól oraz starte 2 ząbki czosnku.





Pozostałe cytryny obieramy z białej części skórki i kroimy na 4 części. Tak przygotowane wkładamy do środka kurczaka.








Dłoń wkładamy pod skórę piersi kurczaka, delikatnie oddzielamy skórę od mięsa. Nogi związujemy sznurkiem. Połowę masełka wkładamy pod skórę, pozostałą część smarujemy udka i pozostałe części
kurczaka.
Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do brytfanki lub na blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, na około 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy warzywa. Bataty szorujemy, kroimy na mniejsze części a szparagi pozbywamy zdrętwiałych końców. 

Po upływie 30 minut wyciągamy kurczaka z piekarnika, dokładamy bataty oraz szparagi, dodajemy ząbki czosnku w łupinkach, kilka gałązek tymianku, posypujemy szczyptą soli i wkładamy z powrotem do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 1 - 1,5 h ( w zależności od wielkości kurczaka, np. kurczak o wadze 1,5 kg  pieczemy łącznie przynajmniej 1,5 h).

Gotowego kurczaka zostawiamy na kilka minut w spokoju, zanim go zaczniemy kroić.
Smacznego !


* jak zostaną nam bataty, albo tak jak ja upieczecie więcej słodkich ziemniaków z resztek można wyczarować Zupę krem z batatów i dyni; oprócz niewykorzystanych warzyw do zupy dodałam jeszcze sos, który zebrał się na dnie brytfanki

Komentarze

Popularne posty