Kasza bulgur z awokado


To jest moja propozycja na drugie śniadanie czy tez kolację z wykorzystaniem resztek szybkiej salsy.
Przepis podam ze wszystkimi składnikami, bo może zdarzyć się tak, że z salsy nam nic nie zostało:)
Jeżeli jednak mamy resztki, dodajemy 50 g kaszy, pół awokado i otrzymujemy całkiem sporą porcję.

Składniki: ( 2-4 porcje):

  • 100 g kaszy bulgur, kuskusu lub kaszy jaglanej
  • 1 spore awokado
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • opcjonalnie papryczka chili
  • 2 cebulki dymki
  • puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • sól, pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pomidorki kroimy na pół, cebulkę ze szczypiorkiem siekamy, paprykę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie pokrojone składniki mieszamy z osączoną kukurydzą oraz ugotowaną kaszą. Dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu oraz sok z połowy cytryny. Mieszamy. Na sam koniec dodajemy obrane i pokrojone awokado ( ja używam do tego łyżki, po porostu je  wydłubuje na nie równe ale urocze kawałki ). Skrapiamy oliwą.

Smacznego !

Komentarze

Popularne posty