Kasza bulgur z awokado
To jest moja propozycja na drugie śniadanie czy tez kolację z wykorzystaniem resztek szybkiej salsy.
Przepis podam ze wszystkimi składnikami, bo może zdarzyć się tak, że z salsy nam nic nie zostało:)
Jeżeli jednak mamy resztki, dodajemy 50 g kaszy, pół awokado i otrzymujemy całkiem sporą porcję.
Składniki: ( 2-4 porcje):
- 100 g kaszy bulgur, kuskusu lub kaszy jaglanej
- 1 spore awokado
- 100 g pomidorków koktajlowych
- opcjonalnie papryczka chili
- 2 cebulki dymki
- puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- sól, pieprz
- sok z połowy cytryny
- oliwa
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pomidorki kroimy na pół, cebulkę ze szczypiorkiem siekamy, paprykę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie pokrojone składniki mieszamy z osączoną kukurydzą oraz ugotowaną kaszą. Dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu oraz sok z połowy cytryny. Mieszamy. Na sam koniec dodajemy obrane i pokrojone awokado ( ja używam do tego łyżki, po porostu je wydłubuje na nie równe ale urocze kawałki ). Skrapiamy oliwą.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz