Dip z fasoli i pieczonego czosnku


Idealna pasta do maczania w niej warzyw lub po prostu do smarowania pieczywa.
Pyszna, szybka i wege przekąska, która zaskoczy pozytywnie wszystkich, nawet tradycjonalistów w jedzeniu :)
Ząbki czosnku lub całą główkę najlepiej upiec "przy okazji". Ja upiekłam je podczas pieczenia ciecierzycy, jednak wy możecie to zrobić jak pieczecie chleb lub mięso na obiad.

Składniki:

  • puszka białej fasoli
  • 1 główka upieczonego czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta chili
  • sok z połowy cytryny
  • 50-60 ml oleju o neutralnym smaku
Fasolę płuczemy na sitku, odsączamy.

Odsączoną fasolę przekładamy do głębokiego naczynia, dodajemy przyprawy oraz sok z cytryny.

Ząbki czosnku obieramy lub po prostu wyciskamy, przekładamy do miski z fasolą.

Za pomocą blendera wszystko miksujemy.

Nie przestając miksować, małą strużką dolewamy olej do czasu aż pasta będzie miała jednolitą konsystencję.

Gotowy dip przekładamy do miseczek, podajemy z warzywami lub/i chlebkami pita.

Smacznego !


Komentarze

Popularne posty