Dip z fasoli i pieczonego czosnku
Idealna pasta do maczania w niej warzyw lub po prostu do smarowania pieczywa.
Pyszna, szybka i wege przekąska, która zaskoczy pozytywnie wszystkich, nawet tradycjonalistów w jedzeniu :)
Ząbki czosnku lub całą główkę najlepiej upiec "przy okazji". Ja upiekłam je podczas pieczenia ciecierzycy, jednak wy możecie to zrobić jak pieczecie chleb lub mięso na obiad.
Składniki:
- puszka białej fasoli
- 1 główka upieczonego czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta chili
- sok z połowy cytryny
- 50-60 ml oleju o neutralnym smaku
Fasolę płuczemy na sitku, odsączamy.
Odsączoną fasolę przekładamy do głębokiego naczynia, dodajemy przyprawy oraz sok z cytryny.
Ząbki czosnku obieramy lub po prostu wyciskamy, przekładamy do miski z fasolą.
Za pomocą blendera wszystko miksujemy.
Nie przestając miksować, małą strużką dolewamy olej do czasu aż pasta będzie miała jednolitą konsystencję.
Gotowy dip przekładamy do miseczek, podajemy z warzywami lub/i chlebkami pita.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz