Pieczona ciecierzyca


Zatwardziali zwolennicy niezdrowych przekąsek nie będą pieczoną ciecierzycą zachwyceni, ale jeżeli lubimy coś pochrupać, ten przepis może się przydać.
Razem z ciecierzycą można upiec kilka ząbków czosnku, a potem wykorzystać to dipu z białej fasoli, na który przepis znajdziecie w kolejnym poście.

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy
  • 3-4 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki ostrej papryki lub chili
  • łyżeczka wędzonej papryki 
lub w wersji na słodko
  • 2-3 łyżki miodu
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cynamonu ( jeżeli lubimy)

Ciecierzycę odlewamy z zalewy, płuczemy na sitku a następnie na ręczniku papierowym lub szmatce suszymy.

Osuszoną ciecierzycę wkładamy do miski, dodajemy przyprawy i olej lub miód, i wszystko dokładnie mieszamy.

Tak przygotowane ziarenka przekładamy na blachę do pieczenia, wyłożoną pergaminem i rozkładamy je równomiernie, żeby się ładnie upiekły. Jeżeli robimy wersję wytrawną można położyć ząbki czosnku ( z całej główki lub więcej) i wykorzystać je do dipu z fasoli.

Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 30-40 minut, w międzyczasie mieszając chociaż raz.

Upieczoną ciecierzycę przekładamy do miseczki i zajadamy.

Smacznego !


Komentarze

Popularne posty