Pieczona ciecierzyca
Zatwardziali zwolennicy niezdrowych przekąsek nie będą pieczoną ciecierzycą zachwyceni, ale jeżeli lubimy coś pochrupać, ten przepis może się przydać.
Razem z ciecierzycą można upiec kilka ząbków czosnku, a potem wykorzystać to dipu z białej fasoli, na który przepis znajdziecie w kolejnym poście.
Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy
- 3-4 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki ostrej papryki lub chili
- łyżeczka wędzonej papryki
lub w wersji na słodko
- 2-3 łyżki miodu
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cynamonu ( jeżeli lubimy)
Ciecierzycę odlewamy z zalewy, płuczemy na sitku a następnie na ręczniku papierowym lub szmatce suszymy.
Osuszoną ciecierzycę wkładamy do miski, dodajemy przyprawy i olej lub miód, i wszystko dokładnie mieszamy.
Tak przygotowane ziarenka przekładamy na blachę do pieczenia, wyłożoną pergaminem i rozkładamy je równomiernie, żeby się ładnie upiekły. Jeżeli robimy wersję wytrawną można położyć ząbki czosnku ( z całej główki lub więcej) i wykorzystać je do dipu z fasoli.
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 30-40 minut, w międzyczasie mieszając chociaż raz.
Upieczoną ciecierzycę przekładamy do miseczki i zajadamy.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz